Нощ в музея: Тайната на гробницата

Нощ в музея: Тайната на гробницата


В Музея посветен на естествената история, предстои откриването на нова изложба със "специални ефекти". Организацията на събитието е поверена на Лари Дейли, който отговаря за нощната изложба, защото плочата на Акменра вдъхва живот на експонатите след залез слънце.
След като вечерта на изложбата завършва катастрофално, Лари открива, че плочата е започнала да корозира, а това заплашва живота на всички експонати. След като прави кратко проучване, той научава, че Сесил, бивш нощен пазач на музея, е работил там когато плочата е открита. Той разказва на Лари, че са били предупредени да не изнасят плочата, защото това ще е краят за експонатите.
Лари осъзнава, че на карта е заложена цялата магия на музея. Той говори с Акменра, който за съжаление не знае нищо по въпроса. Единствено баща му, фараонът, може да разкрие тайните на плочата и да им каже какво е необходимо да направят. Саркофагът му обаче е изложен чак в Лондонския музей. Без да му мисли много, Лари убеждава д-р Макфий, уредник на музея, да го изпрати в Лондон заедно с Акменра, но Рузвелт, Атила, Октавий и Джедедая също отиват с тях.